Tijdens een ballonvaart brengen de piloten van Ballonvaartcentrum van Manen u langs de mooiste natuurgebieden in Nederland. Denk aan een ballonvaart boven de Veluwe, een ballonvaart rond de Utrechtse Heuvelrug, enzovoorts. Het verzekert u van een verbluffend uitzicht! We koesteren de natuur in Nederland! Om deze reden doen we er alles aan het ballonvaren zo milieuvriendelijk mogelijk aan te pakken. Niet alleen tijdens de ballonvaart zelf, maar ook voorafgaand aan- en na afloop van de vaart. In dit artikel vertellen we u graag meer over de relatie tussen het ballonvaren en de belasting van het milieu. Op welke manier wordt getracht het milieu zo min mogelijk te belasten tijdens een ballonvaart? Welke vormen van duurzaamheid worden toegepast in de aanpak van ballonvaartmaatschappijen?
Bij het ballonvaren met een heteluchtballon, wat het geval is bij de vaarten van Ballonvaartcentrum van Manen, wordt gebruik gemaakt van propaanbranders. De verbranding van propaan zorgt voor een chemische reactie, waarbij verschillende stoffen vrijkomen: warmte, waterdamp en CO2. De luchtballon wordt als gevolg van dit proces gevuld met warme lucht, waarmee de ballon loskomt van de grond onder zich. De exacte uitstoot van CO2 is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de omgevingscondities, de kwaliteit van de luchtballon waarmee gevlogen wordt en de belading van de mand onder de luchtballon. Een zwaardere belading en een hogere omgevingstemperatuur maakt dat er meer warmte moet worden opgewekt door de propaanbranders om de luchtballon op te laten stijgen. Ballonvaartcentrum van Manen investeert regelmatig in nieuwe luchtballonnen om het milieu bij het ballonvaren zo min mogelijk te belasten.
Hoewel een volle mand onder de luchtballon de hoeveelheid benodigde warmte laat toenemen, is het niet wenselijk meermaals met een grotendeels lege mand te moeten opstijgen. Dit zal per saldo immers leiden tot een hogere uitstoot van het voor het milieu schadelijke CO2, dan bij het vliegen met een gevulde mand. Om het milieu zo min mogelijk te belasten, biedt Ballonvaartcentrum van Manen haar laatste plekken in de mand onder een luchtballon tegen een lagere prijs aan. Zo wordt voorkomen dat regelmatig moet worden opgestegen met slechts enkele deelnemers aan de ballonvaart.
Het aanbieden van lastminute tickets voor ballonvaarten is niet het enige wat we doen om bij het ballonvaren het milieu te sparen. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit, dat we de reis terug vanaf de landings- naar de opstijglocatie centraal coördineren. Op deze manier wordt voorkomen dat er een groot aantal auto’s naar deze landingslocatie moet komen. Daar komt bij dat het praktischer is dit centraal te regelen; vooraf is nooit precies te zeggen waar men zal landen.
Wilt u meer weten over de impact van het ballonvaren op het milieu? Of bent u benieuwd welke maatregelen Ballonvaartcentrum van Manen nog meer neemt, om het milieu en daarmee de natuur in Nederland zo goed mogelijk te sparen? Neem gerust eens contact met ons op, zodat we u er meer over kunnen vertellen.